danas je 22.7.2024

Input:

Otpremnina pri odlasku u mirovinu

20.6.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Imamo radnika koji je kod nas sezonski zaposlen prošlo proljeće te mu je radni odnos produžen dok ne navrši 66. godinu života (za nekoliko mjeseci). No, taj radnik, kojemu se radni odnos više neće produživati, prema našem sustavu nema uvjete za mirovinu, svega nekih 9 godina radnog staža.

Ima li on pravo na otpremninu pri odlasku u mirovinu ako prestankom radnog odnosa uopće ne stječe uvjete za mirovinu, neovisno o 66. godina života? Mišljenja smo da nema.Otpremnina pri odlasku u mirovinu:Članak 59. TKU-a za javne službe"Zaposleniku koji odlazi u mirovinu pripada pravo na otpremninu u iznosu od dvije osnovice za izračun plaće zaposlenika, koja je važeća na zadnji dan rada u javnoj službi prije odlaska u mirovinu, neovisno o vrsti radnog odnosa, ugovorenom radnom vremenu i vrsti mirovine, a isplaćuje se najkasnije s isplatom posljednje plaće odnosno naknade plaće."

Odgovor:

U slučaju da poslodavac ima utvrđenu obvezu isplate otpremnine pri odlasku u mirovinu nekim od izvora radnog prava (kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu), tada je obvezan radniku isplatiti otpremninu. Iz navedenoga proizlazi da ako poslodavac nije regulirao obvezu isplate otpremnine pri odlasku u mirovinu, ili ga na to ne obvezuje kolektivni ugovor, tada je ne mora niti isplatiti.