danas je 5.6.2023

Input:

Ograničenje rada nedjeljom i radno vrijeme od 1. srpnja 2023. godine

23.5.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

U životu svakog pojedinca obitelj predstavlja centar interesa, pa sukladno tome i želju za provođenjem što više vremena s vlastitom obitelji. U skladu s navedenim i u skladu sa suvremenim načinom života i sveopćim trendovima, tako se i u Republici Hrvatskoj ograničava rad nedjeljom i izmjenjuje se radno vrijeme od 01. srpnja 2023. godine prema čemu će trgovine moći raditi ukupno 16 nedjelja u godini dana što će s jedne strane omogućiti djelatnicima trgovina da kvalitetnije provode slobodno vrijeme sa svojim obiteljima, dok će s druge strane stvoriti pomutnju među građanima oko toga koje trgovine i na kojim lokacijama će biti otvorene u koje vrijeme.

Zakonodavni okvir i pojašnjenje

Zakonom o trgovini, uređuju se uvjeti za obavljanje djelatnosti trgovine, radno vrijeme u djelatnosti trgovine, mjere zabrane nepoštenog trgovanja te nadzor i upravne mjere. Krajem prvog tromjesečja ove godine donesene su zadnje novele Zakona o trgovini, odnosno Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o koji će stupiti na snagu 1. srpnja 2023. godine.

Propisanim radnim vremenom uređuje se temeljno pravo na nedjelju kao dan tjednog odmora te pitanje ravnoteže privatnog i poslovnog života naših građana. Ako provedba međunarodnopravnih instrumenata nije osigurana na drugi način, Republika Hrvatska je obvezna primijeniti njihove odredbe kroz nacionalne zakone ili druge propise. Jednako daje i pravo Republici Hrvatskoj da utvrdi pravila u vezi s radnim vremenom trgovina te da u skladu sa svojom