danas je 24.2.2024

Input:

Obveze poslodavca kod noćnih radnika

18.9.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

2023.18.1.2 Obveze poslodavca kod noćnih radnika

Ivan Vidas, mag. oec.

.

Raspored radnog vremena ključno je pitanje organizacije rada jer je to osnovni uvjet povezivanja ljudskih resursa sa sredstvima za proizvodnju.

Ovo pitanje dobiva sve veći značaj u posljednjim desetljećima u odnosu na razvoj novih tehnologija i širenje osnovnih usluga općoj populaciji, zahtijevajući kontinuiranu ljudsku pomoć i kontrolu nad radnim procesima tijekom 24 sata dnevno.

Navedeno pitanje također je povezano sa rastućom ekonomskom konkurencijom među tvrtkama i državama, zbog progresivne globalizacije tržišta rada i proizvodnih strategija, koje podrazumijevaju sve intenzivnije i ekstenzivnije iskorištavanje proizvodnih sustava.

Moderno "24-satno društvo“ je izraz ovog stanja, gdje smo i potrošači i proizvođači u isto vrijeme, zahtijevajući, s jedne strane, dostupnost dobara i usluga, a s druge strane, čineći potrošnju i izradu moguću u bilo koje doba dana i noći. Noćne smjene su životna činjenica za mnoge tvrtke i zaposlenike.

Noćni rad je rad koji se obavlja u vremenu između dvadeset dva sata uvečer i šest sati ujutro idućega dana, a u poljoprivredi između dvadeset dva sata uvečer i pet sati ujutro idućega dana, ako za određeni slučaj, Zakonom o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19, 151/22, 64/23) ili drugim zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili sporazumom sklopljenim između