danas je 22.7.2024

Input:

Obračun plaća u specifičnim situacijama u 2020. Online razgovor

2.6.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

 

Pitanje 1: Obračun bolovanja za vrijeme isplate minimalca

Od 01.04. isplaćujemo minimalac, a djelatnica je u svibnju koristila bolovanje na teret poslodavca. Kako bismo joj trebali obračunati bolovanje za vrijeme isplate minimalca, ako njen prosjek plaće u zadnjih 6 mjeseci prelazi minimalac?

Odgovor 1: Osnovica za bolovanje je prosjek zadnjih 6 isplaćenih plaća, te morate poštovati taj prosjek, bez obzira što je od 01.04.2020. ugovorena minimalna plaća.

Pitanje 2: Naknada za vrijeme izolacije

Koliko iznosi naknada za vrijeme samoizolacije?

Odgovor 2: Naknada plaće za privremenu nesposobnost za rad se takvim osiguranicima isplaćuje na teret sredstava HZZO-a od prvoga dana privremene nesposobnosti za rad u 100%-tnom iznosu, ali ne više od proračunske osnovice uvećane za 28%, što trenutno iznosi 4.257,28 kuna za puno radno vrijeme.

Pitanje 3: Dodatni rodiljni dopust

Otac djelatnik želi koristiti dodatni porodiljni dopust u trajanju od dva mjeseca, nakon isteka rodiljnog dopusta za majku, koji je trajao godinu dana. Podnio je zahtjev poslodavcu za korištenje dodatnog rodiljnog dopusta . Može li poslodavac, prema zakonu o radu, poslati negativan odgovor, odnosno, ne odobriti korištenje dodatnog rodiljnog dopusta?

Odgovor 3: Poslodavac ne smije radniku uskratiti pravo na korištenje roditeljskog dopusta. Radnik je obavezan 30 dana unaprijed pismenim putem obavijestiti poslodavca o namjeri korištenja rodiljnog dopusta.

Pitanje 4: Povezivanje SNU obrasca

Kod povezivanja SNU obrazaca ne možemo povratiti sredstva jer nam kroz aplikaciju ne dozvoljava povrat već preknjiženje po računima 8168, 8486, 8753, te nakon toga dobijamo poruku od Regos-a kako ne postoji ni dug niti pretplata i da je automatski odbijen od Porezne uprave. Kako ispravno povezati SNU obrazac, s obzirom da nam ne dozvoljavaju ni povrat uz poruku da imamo kamatu, a istu ne možemo proknjižiti? Ovaj problem provlači nam se godinama i ne možemo dobiti povrat godišnjeg obračuna poreza.

Odgovor 4:. Prvo je potrebno provjeriti stanje navedenih računa na PKK, ukoliko tamo nema ni preplate ni duga, tada se radi o naplaćenim kamatama koje povezujete putem SNU - vrsta 5 naplaćene kamate. Ukoliko stvarno imate preplatu na PKK koju ne možete riješiti, tada se obratite sa objašnjenjem problema i OIB-om obveznika na regos@regos.hr ,onda će oni dati točne