danas je 24.2.2024

Input:

Naknada troška kao dio ugovora o radu na izdvojenom mjestu rada

3.11.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

2023.21.1.1 Naknada troška kao dio ugovora o radu na izdvojenom mjestu rada

Ivan Vidas, mag. oec.

Mogućnost obavljanja rada izvan radnih prostorija poslodavca je mogućnost koja je propisana Zakonom o radu i koje nije novina koja je uređena tek sada njegovim izmjenama i dopunama. Ugovor o radu za takav oblik rada, kao i svaki drugi ugovor, mora sadržavati bitne sastojke, od kojih je jedan podatak o mjestu rada. Pri tome, rad se i do sada mogao obavljati u domu radnika ili nekom drugom prostoru koji je određen temeljem dogovora radnika i poslodavca, pri čemu je isto potrebno ugovoriti ugovorom o radu.

Rad na izdvojenom mjestu rada je rad koji se ne obavlja u prostoru poslodavca, već se obavlja od kuće, odnosno u domu radnika ili u nekom drugom prostoru slične namjene, a koji nije prostor poslodavca. Za razliku od takve vrste rada, rad na daljinu definiran je kao poseban oblik rada koji se uvijek obavlja putem informacijsko komunikacijske tehnologije, pri čemu poslodavac i radnik ugovaraju pravo radnika da samostalno određuje gdje će raditi.

Pri tome, takvo mjesto može biti promjenjivo i može ovisiti o volji radnika, zbog čega se kod takve vrste rada neće primjenjivati veći dio obveza koje