Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Pravila za neoporezive isplate vezane za rad na terenu

26.7.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.14.1.3 Pravila za neoporezive isplate vezane za rad na terenu

Ivan Vidas, struč. spec. oec.

Zakonom o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19) nije uređeno pravo radnika na terenski dodatak (dnevnica za rad na terenu), već se isto utvrđuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili odlukom poslodavca. U slučaju da pravo radnika na terenski dodatak, odnosno dnevnicu za rad na terenu kako se sada zove, nije utvrđeno nekim od izvora radnih prava, radnik to pravo niti ne ostvaruje odnosno isto ovisi o odluci samog poslodavca. U slučaju da poslodavca ne obvezuje niti jedan izvor radnog prava, poslodavac može sam donijeti odluku o isplati dnevnice za rad na terenu.

Dodatak osnovnoj plaći u svrhu ostvarivanja rada na terenu donedavno se zvao terenski dodatak, no sada se više se ne zove tako, već se koristi naziv „dnevnica za rad na terenu“. Postavlja se pitanje kada se isplaćuje dnevnica za rad na terenu, odnosno koja je razlika u odnosu na dnevnicu koja se isplaćuje temeljem upućivanja na službeno putovanje tj. po osnovi putnog naloga. Dalje u tekstu dajemo kratko pojašnjenje kada se isplaćuje dnevnica za službeno putovanje, a kada dnevnica za rad na terenu te što se smatra radom na terenu.

Dnevnice za službeni put i dnevnice za rad na terenu definirane su djelomično u Pravilniku o porezu na dohodak (NN 10/17, 128/17, 106/18, 01/19, 80/19, 01/20, 74/20, 01/21, dalje u tekstu; Pravilnik). S obzirom da nema detaljno opisanih razlika, poslodavac može u svojim aktima (Pravilniku, Kolektivnom ugovoru) ili putem samog ugovora o radu sa radnikom detaljnije definirati

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: